Inici / Visita Montgai / L'església de la Mare de Déu de l'Assumpció
L'església de la Mare de Déu de l'Assumpció
Del conjunt històric de Montgai destaca, en ple centre urbà, l’església de la Mare de Déu de l’Assumpció, per la seua alçada i amplada de la façana.
L’església fou construïda possiblement al final de la reconquesta cristiana (s. XI), moment en què l’estil arquitectònic imperant era el romànic. Seguint aquest corrent, l’església, com a símbol del poder eclesiàstic, sempre es construïda al costat del castell.
A finals del segle XVIII, l'església es trobava en molt mal estat de conservació i s'havia quedat petita amb l'augment de població del poble d'anys enrere. Així que l'església romànica va ser enderrocada, i al seu lloc se'n va construir una de nova, molt més gran, aprofitant les pedres antigues i aportant-ne de noves, i la van edificar amb el nou estil artístic de moda en aquells moments, el barroc. L'interior presenta una planta basilical de tres naus separades per arcs formers de mig punt.
També disposa d'un imponent campanar d’estil neoclàssic i molt estilitzat que assoleix els 40 metres d’alçada, convertint-se així en el més alt de la Noguera.
Unes marques a la façana testimonien els actes violents de la Guerra Civil quan també es va cremar un retaule gòtic de fusta que lluïa a l’interior, presidint la capçalera. Per vestir de nou l’altar, el Sr. Pere Comelles, picapedrer del poble, va esculpir el baldaquí de pedra que hi ha actualment.
A mitjans del segle XX, els veïns de Montgai van reformar l'interior de l'església, deixant a la vista les pedres dels dos metres inferiors, i reunint-les amb ciment contemporani, i repintant la part superior de les parets i tot el sostre. Aquest fet, ha fet que s'hagin perdut per sempre la totalitat o gran part de les pintures originals de l'església d'estil barroc, a diferència de l'església de Butsènit.
Axtualment, a l'entrada de l'església hi ha exposat un carilló (un joc de campanetes que donen cadascuna una nota diferent, col·locades en una roda de fusta, que es feia rodar al començament de la Missa i a la Consagració) i unes matraques (un instrument de grans dimensions compost de dues o més fustes articulades, que posat en moviment fa un soroll sec i repetit, emprat antigament per Setmana Santa en substitució de les campanes).
Adreça: plaça de l'Església, 4-6 (al centre del nucli antic)
Horari de visita: a convenir, contactant prèviament amb l'Ajuntament de Montgai (973 43 00 05 o protocol@montgai.cat) o amb el Despatx parroquial (620 96 89 28: Ramon Solé Janer)
Horari de culte: Diumenges, dies festius i celebracions puntuals a les 12.00 hores