Les pintures barroques de l’església de Butsènit

Inici / Visita Butsènit / Les pintures barroques de l’església de Butsènit

Les pintures barroques de l’església de Butsènit

 

Una restauració recent a l’interior de la nau, va permetre descobrir unes pintures amagades sota capes de pintura que daten de la mateixa època en què es va construir l’església actual, a inicis de la segona meitat del segle XVIII.

Executades per mans artesanes del barroc català, tenen la seva importància històrica i artística. Es tracta de les poques manifestacions de retaules pintats que s’han pogut conservar. Aquestes pintures solien encarregar-se a falta de pressupost per construir un retaule en fusta o altres materials. Quan ja s’aconseguien els diners necessaris, eren eliminades o, simplement, tapades pel nou retaule. D’aquesta manera, la gran majoria van desaparèixer i segurament moltes segueixen ocultes.

La primera pintura que va aparèixer a Butsènit és la situada a la darrera capella lateral de la dreta, al costat de l’altar. Representa un retaule dedicat a Sant Nicolau, patró de la població, amb les imatges de Sant Miquel Arcàngel, Sant Antoni de Pàdua i Sant Francesc Xavier. I conserva la data d’execució: 1761.

Més tard es va trobar la pintura que ocultava la darrera capella lateral de la dreta, dedicada a la Passió de Crist, amb les imatges de la Mare de Déu i de Sant Joan en posició central, al davant d’una representació de les cases i murs de la ciutat de Jerusalem. És curiós de veure una de les mans de la Verge, amb sis dits, que han deixat al descobert els treballs de restauració i que segurament corresponen a una rectificació de l’artista. També val la pena fixar-se amb la Lluna que ens observa des del firmament amb companyia del sol, i que pot fer al·lusió al moment de la mort de Crist, quan “es feu una gran foscor” malgrat que era de dia.

 

Visites: a convenir, cal contactar prèviament amb l'Ajuntament de Montgai (970 43 00 05 o protocol@montgai.cat)

Localització: dins de l’església de Butsènit, a la plaça de l’Església, 4.

Més informació:

info@parroquiabutsenit.org

http://www.parroquiabutsenit.org

 

Ajuntament de Montgai - Pl. Prat de la Riba, 1, 25616 Montgai, Lleida - Tlf. 973 43 00 05 - protocol@montgai.cat | administracio@montgai.cat

© 2017 Ajuntament de Montgai