Història

Inici / Presentació geogràfica i històrica / Història

Història

 

Els primers habitants de l'actual terme de Montgai que coneixem es van instal·lar al Tossal de les Forques i al tossal de Butsènit (on actualment hi ha la part alta del poble) en algun moment durant l'Edat del Bronze (segles XX - VIII aC, 2.000-750 aC).

A les acaballes de l'Edat del Bronze Final, entre els segles X i VIII aC (950-750 aC), va fundar-se un nou poblat al terme de Montgai, dalt de tot del Tossal del Mas, que va estar habitat durant tota la Primera Edat del Ferro (segles VIII i VII aC, 750-650 aC) i l'Època Ibèrica (segles VII-I aC, 650-50 aC).

S'ha deduït la presència d'una vil·la i diverses granges romanes (habitades en algun moment entre el segle I aC i V dC, 50 aC-450 dC) a través de l'altar-làpida de l'amo de la vil·la, la possible fossilització de camins romans i potser la toponímia.

Durant la Tardoantiguitat (segles V-VII dC, 450-700 dC), els pagesos i pastors del terme van traslladar-se als Cussols, on hi van fundar-hi un petit poble o una agrupació de masies amb el seu cementiri.

A l'època andalusina (segles VIII-XI dC, 700-1050 dC) es van crear l'alqueria (poble) de Butsènit i l'almúnia (masia) de Montgai.

Amb la conquesta cristiana de la Noguera al segle XI dC, es van fundar els pobles de Butsènit i Montgai, dels que en queden el nucli antic, restes de muralles, portals... També es van crear els pobles de Montesquiu i l'Abella, però van quedar abandonats al final de l'Edat Mitjana (segle XV dC).

Durant l'Època Moderna (segle XVI-XVIII dC) els habitants de Montgai i Butsènit van seguir habitats però van passar moltes penúries.

Gràcies a les novetats tecnològiques i agràries del segle XIX dC (el Canal d'Urgell, les carreteres, el tren...), Montgai i Butsènit van créixer notablement.

La Guerra Civil Espanyola (1936-1939) va afectar directament Montgai, i encara es poden veure les trinxeres, els nius de metralladores i els refugis repartits per tot el terme.

Al llarg d'aquests 40 segles d'història al terme de Montgai i Butsènit, han viscut moltes persones il·lustres i destacades, com l'esclau Prepon, el religiós Antoni Mirats Montsonís, el líder juvenil Isidre Aldavó, etc.

Per més informació: https://www.montgai.cat/municipi/historia

 

Ajuntament de Montgai - Pl. Prat de la Riba, 1, 25616 Montgai, Lleida - Tlf. 973 43 00 05 - protocol@montgai.cat | administracio@montgai.cat

© 2017 Ajuntament de Montgai