Campanar neoclàssic

Inici / Visita Montgai / Campanar neoclàssic

Campanar neoclàssic

 

El campanar de Montgai és artísticament diferent de la resta de l'església, ja que el van fer d'estil neoclàssic enlloc de barroc. Amb 40 metres d'alçada, és el segon més alt de Catalunya.

S'explica que el campanar barroc no agradava als veïns de Montgai. Així, el llavors capellà de Montgai, Josep Bernola, es va vendre les seues terres per pagar-ne un de nou. El van començar a construir l'any 1808 i el van acabar l'any 1814, 6 anys de construcció. De baix fins a les campanes el vai aixecar uns paletes de Montgai, de Cal Sucret, i de dalt de les campanes fins dalt de tot, el capellà mossèn Bernola va anar a Barcelona a buscar un grup de picapedrers. La pedra la treien del Tossal Cal Sucret i la baixaven tota picada per col·locar-la a l'arribar. S'explica la llegenda que el noi encarregat d'instal·lar l'estrella al cim del campanar, un cop hagué acabat, va dir "pare, per on baixaré?", i just després es va marejar, va caure i va morir.

El campanar té 3 campanes, de mides diferents, que actualment només es fan sonar manualment en ocasions especials de la Parròquia de Montgai.

Als inicis de la Guerra Civil Espanyola, l'any 1936, membres de l'exèrcit roig van cremar al camp de futbol tota la iconografia religiosa de fusta i tela que es trobava a l'interior de l'església. Durant aquells fets, veïns de Montgai van recuperar discretament llibres, dietaris costumistes i documentació històrica, que els van ocultar a casa seua, en amagatalls ben protegits.

En Joan Cassan, veí de Montgai, explica aquesta història de la seua família: la seua mare es va trobar amb uns homes que li van dir si volia dos llibres que havien recuperat de l'església. Ella els va portar cap a casa i juntament amb el seu marit els van guardar en un clot a baix al celler. Un cop acabada la guerra, la seua mare va portar els llibres al nou rector del poble, mossèn Salvador, i ell li va respondre "Hermínia, quin gran favor em feu. Al llibre es pot trobar testimoni d'una gran nevada com la del 1944, datada al 1804, fa 140 anys". Aquests llibres, que recullen part de la història recent del nostre poble, es poden trobar actualment a l'església de Montgai.

Es pot pujar dalt del campanar, trucant a l'Ajuntament de Montgai (973 43 00 05).

 

Ajuntament de Montgai - Pl. Prat de la Riba, 1, 25616 Montgai, Lleida - Tlf. 973 43 00 05 - protocol@montgai.cat | administracio@montgai.cat

© 2017 Ajuntament de Montgai