Les Ventoses

Inici / Visita els voltants / Les Ventoses

Les Ventoses

 

Les Ventoses és una entitat de població del municipi de Preixens. El poble se situa en un turó al marge dret del riu Sió, entre Butsènit i Pradell, als peus de la carretera LV-3025 que uneix Agramunt amb Balaguer. Part del seu terme és de secà i l'altra part és regada pel Canal d'Urgell.

La primera referència documentada de les Ventoses data del 1131 fent referència expressa al castrum de Ventoses, probablement una masia situada al punt més alt del nucli, que dominaria l'antic camí. També aquest any Guerau II de Cabrera fa donació del castell de l'orde de l'Hospital, reservant-se la castlania del lloc. A partir del segle xii es consolida un nucli urbà entorn del castell i s'estén cap a l'est, prenent com a eix un carrer que enllaça amb el camí principal. Els nombrosos portals construïts indiquen l'existència d'un perímetre murallat, que duraria fins al segle XVII. Fou municipi independent fins a mitjans del segle XIX quan s'integrà a Preixens.

Sant Pere de les Ventoses

La muralla de les Ventoses

Pàgina web de les Ventoses.

 

Ajuntament de Montgai - Pl. Prat de la Riba, 1, 25616 Montgai, Lleida - Tlf. 973 43 00 05 - protocol@montgai.cat | administracio@montgai.cat

© 2017 Ajuntament de Montgai