Situació de Montgai i Butsènit

Inici / Presentació geogràfica i històrica / Situació de Montgai i Butsènit

Situació de Montgai i Butsènit

 

El terme municipal de Montgai està situat a la vall baixa del Sió, a banda i banda del riu, entre la serra de Bellmunt al sud i el peu de la serra de Montclar al nord. És regat pel riu Sió, poc cabalós, i per sèquies del canal d'Urgell, com la Sèquia Primera i la Petita. El terme es troba entre els municipis de Preixens a llevant, Foradada al nord-est, Cubells a tramuntana i a ponent, Bellcaire d'Urgell al sud-oest, i Bellmunt, Penelles i l'enclavament de Torretosquella (del municipi urgellenc de Castellserà), a migdia. Resseguint la vall del Sió circula la carretera local de Balaguer a Cervera passant per Agramunt (LV-3025/C-352), el principal eix de comunicació dels pobles de la vall.

Actualment hi viuen unes 650 persones, entre els pobles de Montgai, Butsènit d'Urgell i diverses masies disseminades pel terme. Montgai és el cap del terme, on està situada l'administració municipal. Està ben connectat per carretera amb Butsènit d'Urgell a l'est, Cubells al nord (on enllaça amb la C-26 entre Balaguer i Artesa de Segre), la Sentiu de Sió a l'oest i Bellmunt d'Urgell al sud. Butsènit d'Urgell és l'únic agregat, situat a tan sols 2 km de Montgai. La seua principal connexió per carretera és cap a Montgai a l'oest i a les Ventoses (agregat de Preixens) a l'est. La majoria de les masies del terme, avui deshabitades, estan situades al nord de Butsènit d'Urgell i a l'oest de Montgai.

 

Ajuntament de Montgai - Pl. Prat de la Riba, 1, 25616 Montgai, Lleida - Tlf. 973 43 00 05 - protocol@montgai.cat | administracio@montgai.cat

© 2017 Ajuntament de Montgai