La placa bicentenària

Inici / Visita Montgai / La placa bicentenària

La placa bicentenària

 

Al carrer de l'Església de Montgai, davant de la façana principal de l'església, hi ha una placa de pedra esculpida, on hi posa "Plaza de la Constitución". Va ser instal·lada fa més de 200 anys, per homenatjar la recent Constitució Espanyola, coneguda popularment com La Pepa, aprovada per les Corts de Cadis l'any 1812 durant la Guerra del Francès.

Malgrat la curta durada d'aplicació d'aquesta constitució (des del 19 de març de 1812 al 4 de maig de 1814), el fet de ser la primera constitució liberal aprovada per un parlament al país li va donar una gran popularitat arreu d'Espanya, en el moment que van arribar les primeres idees democràtiques a través de les notícies de la Revolució Francesa i les tropes de Napoleó Bonaparte.

Per això, entre d'altres motius, a Montgai no es va retirar la placa amb el canvi de govern el 1814, i va quedar mig amagada durant més de dos segles.

El 6 de maig de 2021, es va recuperar la placa en la seua situació original, i ara és fàcil de veure i trobar.

 

Ajuntament de Montgai - Pl. Prat de la Riba, 1, 25616 Montgai, Lleida - Tlf. 973 43 00 05 - protocol@montgai.cat | administracio@montgai.cat

© 2017 Ajuntament de Montgai