El Molí de Butsènit

Inici / Visita Butsènit / El Molí de Butsènit

El Molí de Butsènit

 

El Molí està situat al sud-oest del nucli urbà de Butsènit, a la riba nord de riu Sió, a l'entrada del poble des de la carretera LV-3025 (de Balaguer a Agramunt).

El conjunt arquitectònic està format per l'edifici industrial, la casa de la família molinera, la secla i la bassa d'aigua.

L'edifici industrial era un molí de farina, on gràcies a la força de l'aigua embassada, es feia moure les moles de pedra del molí i així es podria convertir el blat en gra a farina. Es va construir al segle XVIII, i va seguir en ús fins al segle XX. És d'estil popular, i es troba en bon estat de conservació. Actualment forma part de l'habitatge, però s'ha mantingut l'instrumental original de pedra i fusta del molí.

Al costat est de l'edifici del molí, encara es poden veure restes de la bassa que acumulava l'aigua per fer moure les moles de pedra.

L'aigua s'obtenia de la Secla Molinal, una canalització d'aigua artificial. Comença al riu Sió, a l'est dels Cussols. Allí l'aigua es desviava i seguia més o menys paral·lel al Sió, creuava la partida de Meravella pel sud, passava pels peus de la muralla de Butsènit, passava per sota del Molí, continuava cap a l'oest fent un gran meandre, i finalment tornava a unir-se al riu Sió. Actualment, la Secla Molinal només es pot observar entre el camp de futbol i el carrer de la Carretera.

 

Ajuntament de Montgai - Pl. Prat de la Riba, 1, 25616 Montgai, Lleida - Tlf. 973 43 00 05 - protocol@montgai.cat | administracio@montgai.cat

© 2017 Ajuntament de Montgai