Les antigues escoles de Butsènit

Inici / Visita Butsènit / Les antigues escoles de Butsènit

Les antigues escoles de Butsènit

 

Les antigues escoles de Butsènit es van construir amb pedra l’any 1914. L’organització escolar de l’època era molt diferent d’avui dia. Per començar els nens i nenes de l’escola no se separaven pas per edats, si no per sexes. A l’escola de Butsènit hi havia dues plantes, a la primera hi havia la classe dels nens i la classe de les nenes amb l’habitatge de la mestra. Els nens entraven a l’escola per la porta de la dreta i les nenes per la porta de l’esquerra. A la segona plata hi havia l’habitatge del mestre. El pati també estava separat per nens i nenes. A la part de darrere de l’escola hi havia un corral que estava dividit pels mestres i per la mestra.

Durant la Guerra, la majoria de les escoles varen seguir obertes, però amb motiu del Front del Segre, l’any 1938 es va tancar l’escola de Butsènit. Moltes famílies optaren per instal·lar-se a les cabanes fora del poble davant el perill que suposava quedar-se davant els possibles bombardeigs.

L’ensenyament era en castellà, i fins a l’any 1977 no es va fer en català. L’escola no era obligatòria, els nens de les cases de pagès, si tenien molta feina a casa, no anaven a l’escola. A diferència d’ara, fins a l’any 1970 l’horari escolar incloïa els dissabtes al matí. Aquell mateix any es va implementar l’escola mixta a Butsènit.

Gràcies a una remodelació l’any 2007, actualment aquest edifici té múltiples usos: consultori mèdic, oficines municipals i casal municipal, on gràcies a les associacions del poble s'hi realitzen activitats lúdiques i de formació.

 

Localització: carrer de les Escoles, 4

Visites: cal contactar prèviament amb l'Ajuntament de Montgai (973 43 00 05 o protocol@montgai.cat)

 

Ajuntament de Montgai - Pl. Prat de la Riba, 1, 25616 Montgai, Lleida - Tlf. 973 43 00 05 - protocol@montgai.cat | administracio@montgai.cat

© 2017 Ajuntament de Montgai