El Portal de Butsènit

Inici / Visita Butsènit / El Portal de Butsènit

El Portal de Butsènit

 

Passejar pel poble pot convertir-se pels amants de la història en un viatge pel passat. La trama urbana de Butsènit encara deixa entreveure part de la seva forma primitiva, quan a l’Edat Mitjana era una de les moltes viles closes típiques de la frontera entre el món musulmà i el cristià. Us convidem a descobrir-ne les petjades, ben visibles en la fisonomia de carrers i cases.

A la banda de ponent, es conserva en força bon estat el portal de la vila-closa. Ens convida a entrar al carrer Major i ens condueix fins a la plaça de l’església. Conegut com l’Arc de Cal Valeri, correspon a l’accés més habitual a la població i, per tant, el que calia defensar millor. Es creu que durant un llarg període de temps, segurament va ser l’única porta d’accés a la vila.

Actualment, però, es conserven tres accessos més: un al nord, que permet el pas de vehicles, un altre a l’est i un tercer al sud, dedicat exclusivament al passeig de vianants. Ara bé, l’entrada que més crida l’atenció és, sens dubte, la històrica, especialment per la seva arquitectura i els detalls decoratius.

Es tracta d’una porta d’arc de mig punt amb quinze dovelles allargassades que deixa un pas de 2,45 metres d’alt i 2,20 d’ample. Els murs tenen un gruix de gairebé mig metre i mostra el ressalt necessari per ajustar la porta de doble fulla que encara mostra els mecanismes que permetien la seva obertura.

Si ens hi fixem, a l’interior es conserva un sostre d’estil renaixentista, recentment recuperat i restaurat, del segle XVI. Realitzat amb la tècnica de guix emmotllat, presenta una decoració basada en quadrats a l’interior dels quals destaquen elements vegetals i animals, com conills i aus.

 

Localització: al carrer Major de Butsènit

 

Ajuntament de Montgai - Pl. Prat de la Riba, 1, 25616 Montgai, Lleida - Tlf. 973 43 00 05 - protocol@montgai.cat | administracio@montgai.cat

© 2017 Ajuntament de Montgai